KEPADA YANG SUDI SINGGAH

Kepada sape2 yg sudi singgah kat blog ni, kalau sudi tinggalkan lah jejak anda di chat box saya semoga saya senang untuk bertandang di blog kalian pula..boleh kita bertukar2 buah fikiran walaupun hakikatnya, blog ini kadang2 tak mendatangkan manfaat buat pembacanya..=)

Sunday, November 29, 2009

:: Mengapa wanita suka menangis ::

Assalamualaikum..

Hai semua.. harap2 semua sihatlah hendaknya.. takde pape nak story morry.. just nak share satu cerita.. ni email dari kawan aku.. iera.. thnks iera.. bnyak pedoman yg boleh kita dapat dari cerita ni.. so, hayatilah dan renung2 kan lah.. semoga ianya akan membantu dalam melayari kehidupan yg lebih baik di masa hadapan.. Insyaallah..

Mengapa wanita suka menangis...

Wanita Cantik yg suka Menangis...

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya. "Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"
Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan"
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalan nya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatan nya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kau tahu:
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya tempat dimana cinta itu ada."
sekadar gmbar hiasan, source : http://2.bp.blogspot.com/_HylHAqcS6P0/SAmzS_dDckI/AAAAAAAAAL8/FulrLTKaGjw/s400/jombang-tangis+unas-amiruddin.JPG
Ingatlah akan kecantikan wanita mereka yang azali..bukan pada kecantikan luaran semata-mata tetapi selami lah hati wanita itu sendiri.. dan ingat lah... Setiap Wanita itu Cantik.. Wanita begitu istimewa.. Mereka anugerah terindah.. Wanita, hargailah dirimu sendiri.. dan kaum2 Adam.. kamu semua begitu bertuah kerana kamu begitu agung di mata mereka..

k.. itu saja.. moga2 ingatan ini akan membantu dan boleh dijadikan pedoman untuk kehidupan yg lebih sejahtera.. Insyaallah.. Amin..