KEPADA YANG SUDI SINGGAH

Kepada sape2 yg sudi singgah kat blog ni, kalau sudi tinggalkan lah jejak anda di chat box saya semoga saya senang untuk bertandang di blog kalian pula..boleh kita bertukar2 buah fikiran walaupun hakikatnya, blog ini kadang2 tak mendatangkan manfaat buat pembacanya..=)

Thursday, December 24, 2009

:: Kisah Hari Ni ::

Assalamualaikum..

Hai sume.. sihat?? harap2 sihatlah sumenye.. dah lame tak post entry.. hik3.. sedikit sibuk.. hmm.. takde pape pon nak story.. nak share sumthing aje.. hik3..

Nak dijadikan citer.. pepagi ni.. fira dok mencari laptop.. dari semalam tak bukak laptop.. cari2 kat tempat biase.. aissshhh.. takde la pulak.. google sane..google sini.. pon takde.. Ni mesti keje mak fira la.. suke nak simpan2 tempat pelik2.. hahaha.. dia kate selamat.. ok.. fira terima.. mak pon takde kat umah.. gi sekolah.. adik fira nak amik result PMR.. then fira tepon la..


Fira : (tak bg salam..tak bg sign pape) Mak..laptop adik kat mane??


Mak : kat tempat iron..


Haaa..tgok tu.. pelik kan?? laptop kat tempat iron.. adooiii.. Ok.. fira pon amik la.. tgok2 charger ngan broadband takde.. lagi satu hal.. then fira pon tepon blik..


Fira : Mak.. charger ngan broadban nye mane?


Mak : Ad.. kat beg yang sangkut kat kerusi kat tepi bilik tu...

Fira : Ok..


Mak : ok.. ni haa.. wani dapat 8A..


Fira : giler la.. 8A?? giler tak caye..


Mak : Haa..lebih dia dari kamu.. hahahaha


Fira : Uissshhh..makan pe budak ni.. hahahaha.. (dalam hati..eleh..lebih 3A je pon)


Mak : hahaha.. ok la.. mak nak balik dah ni..


Fira : ok2..bye2..


Mak : bye..



*klik pada gmbar kalau nak lebih detail..*


Kesimpulannya kat sini.. Fira just nak share perasaan gembira fira ngan sume.. he3..

Bangga sgt2..he3.. pandai rupenye adik fira ni.. hehehehe.. waaallaaahhhh.. =)

Wani, tahniah ok.. kamu dah buktikan.. akak bangga ngan kamu.. =)

Ok.. itu je.. dalam kotak fikiran skang.. tgh memikir pe yg nak fira hadiahkan kat dia..

=)

Ok..tu je.. tatata..

P/s pada yg sape2 yg ade adik2, anak2, sepupu2, sedara2, makcik2, pakcik2, kawan2 or etc yg amik result PMR hari.. smpaikan salam tahniah fira buat mereka sebab dah abis satu stage dah.. hehehe..






Thursday, December 17, 2009

:: KeBanGGaAN SaYa ::

Assalamualaikum..

Hai semua.. sihat?? harap2 sihat lah hendaknya.. fira kat sini alhamdulillah sihat.. kalau sape2 yg tak sihat2 cepat2 gi klinik k.. kesihatan jugak penting.. jgn abaikan..

just nak share rasa2 ngan kamu semua.. hehehe.. sebenarnya, org len yg happy.. fira pulak yg beriye-iye.. tapi takpe.. hehehe..

sebenarnya, my lubley bulat.. dapat offer smbung degree.. aduhaii.. happy for him.. sgt2 happy.. impian dia dah jadi kenyataan.. stage by stage dia dah lalui.. skang masuk stage baru.. impian dia dah hampir dekat dgn dia..fira pulak yg excited lebih.. of coz la kan.. hahaha.. my lubley bolat..

>gmbar my bolat waktu konvo kat polimas dulu<


To my lubley bolat.. tahniah.. u make it true.. i'm proud of u.. pasni kene usaha kuat sikit k.. hehehe.. Love u soo much...

Hmm.. sepanjang fira bersama ngan dia, fira tau..cam2 dugaan yg dia lalui.. tak macam org len.. perjalanan dia nak smpai ke tahap ni amik masa yg lama..tak semudah org len.. tapi fira bngga sgt sebab :

  • dia tak pernah putus asa
  • dia penuh dgn semangat
  • dia penuh dgn impian
  • dia sgt2 berusaha untuk capai impiannya
  • impiannya bukan angan2 kosong
  • dia bukan seperti org lain fikirkan..
  • dia Muhammad Firdaus Musa

Hopefully, pasni ni, stage baru ni.. jalannya dipermudahkan.. Harap2 jugak dia akan dapat lebih baik dari sebelumnya...Hmm.. senyuman yg terukir kat bibir dia atas kejayaan yg dia dah lakukan ni pon dah cukup buat fira senyum jugak.. bahagia.. Hmmm.. fira pun teruja nak berjaya sama.. insyaallah..fira akan berusaha untuk itu..

Doakan yg terbaik untuk kami.. Capai kejayaan..raih bahagia.. Insyaallah..

(^_^)


p/s

pd yg dapat sambung study tu.. tahniah k.. berbanggalah dgn apa yg anda perolehi ni..then..jgn sia2 kan peluang yg ada k.. Fira doakan yg terbaik untuk kamu semua.. yg kurang berjaya..jgn putus asa.. peluang tu tetap ada..mungkin belum ada rezeki.. dan mungkin ada hikmahnya.. kuatkan hati k.. kite sume leh berjaya.. Insyaallah..

Wednesday, December 16, 2009

:: D.I.A ::

Assalamualaikum..

Hai sume.. sihat?? hehehe.. fira kat sini sihat alhamdulillah.. takde pape nak story morry kat sini..



hahahaha.. ni taktau la nak kate apa kan.. mungkin nak bg tau isi hati kot.. hehehehe... Buat yg mengenali.. pasti dah kenal kan sape dalam pic ni.. hehehehe.. haaaa.. siapa ek?? hmm.. betul la tu.. Muhammad Firdaus Musa.. a.k.a my bolat..my gumuk..my cayang..my bucuk..my lubley..dan segalanya la....

Hehehehe.. entah nape.. rase nak letak gambar dia kat sini.. mungkin rindu kot.. tapi.. dia rindu fira tak?? hehehe.. itu fira taktau.. heheheh.. itu tak penting.. yg fira tau.. dia sayang fira.. dia bnyak mengubah hidup fira.. dari sorang yg tak kenal erti cinta... menjadi seorang yg sgt2 menghargai cinta.. menjadikan fira setabah2 manusia..dalam mengharungi cam2 dugaan.. mengajar fira erti kehidupan sebenar..

Tak lokek dia mengajar fira.. dgn pengalaman yg dia ada.. hmm.. kalau dulu hidup tak punyai matlamat.. skang ni.. fira dah ada matlamat.. dia bnyak ceritakan tentng matlamat hidupnya yg dimahu capai.. ceritanya menyuntik semangat fira untuk berjaya sama..bukan untuk sesiapa.. untuk diri sendiri, keluarga dan semestinya dia.. firdaus saya..

Tegurannya sgt2 fira hargai.. bukan dia membenci, bukan dia marah.. tapi fira tau.. dia sayangkan fira.. tu yang dia tegur.. dia tak mahu fira terus begitu.. perubahan ke arah kebaikan adalah lebih baik.. kan2?? hehehe.. terima kasih sgt2 en firdaus..

Hmm..Siapa yg ada di sisi fira kala tersungkur?? tentu saja en firdaus saya itu.. dia yg tarik fira bngun dgn semangat ngan kasih sayang dia.. terima kasih sgt2 atas limpahan kasih, sayang, cinta, simpati, perhatian yg tak pernah surut.. sume tu bnyak membantu untuk kite terus berdiri smpai hari ini..dan insyaallah mungkin sehingga hujung nyawa kita.. sume tu sentiasa ada dalam diri kita..dan terima kasih kerana sudi berkongsinya..sgt2 menghargai..

dalam hati ni taktau nak gmbarkan perasaan cam ne.. syukur sgt2 sebab dia hadir dalam hidup fira..sedikit sebnyak.. hidup fira berubah menjadi lagi baik dari sebelumnya.. kasih sayang yg tak putus2 buat fira rasa senang sgt2.. bahagia sgt2.. t

En Muhammad Firdaus Musa.. terima kasih ya.. untuk segalanya.. ingat.. apa pun terjadi.. kite tetap akan setia di sisi.. itu janji kita.. terima kasih juga kerana sudi menemani kita selama ini.. harap2 selepas ini, kehidupan kita akan bertambah baik.. insyaallah.. di hati ini hanya Tuhan yg tahu..dia hati ini..aku cinta padamu..lalalala.. hati berbunga2.. he3.. moga2 bahagia milik kami selalu..

lupa pulak..mintak maaf sgt2.. kite dah bnyak sgt buat salah dgn bie.. terima kasih kerana ingatkan kite tentang itu.. sgt2 menghargai.. dan kite akan sedaya upaya untuk perbetulkan salah silap kite tu.. terima kasih sekali lg kerana mengingatkan kita tentang itu..

Love you soo much.. <3

(^_^)

Monday, December 14, 2009

:: iTu Aku ::

Assalamualaikum..

hai sume... sihat? fira harap sume sihatlah hendaknya.. fira kat sini alhamdulillah.. hmm.. tgok tajuk kat atas itu.. cube korang nilai.. betul ke tidak..

  1. - Mudah menawan hati pasangannya.
  2. - Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya.
  3. - Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati
  4. - Sangat baik dalam menjaga perhubungan
  5. - Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai.
  6. - Perasaan cemburu yang minima.
  7. - Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya.
  8. - Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras.
  9. - Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.
  10. - Suka menuduh melulu tanpa usul periksa.
  11. - Berprasangka terhadap pasangan.
  12. -Sangat peka pada orang lain.
  13. -Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
  14. -Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
  15. -kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
  16. -Suka berangan-angan
  17. -Sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
  18. -Suka melancong
  19. -Suka mungkir janji
  20. -Suka berbohong
  21. -Mudah didampingi
  22. -Seorang kawan yg baik
  23. -Tahu mengenang atau membalas budi
  24. -Bercakap banyak
  25. -Setia dalam menjalinkan hubungan cinta
  26. -Pandai berkata-kata
  27. -Kawan yang setia
  28. - Sangat aktif
  29. - Pandai menyelesaikan masalah orang.
  30. -Gerak hati yang sangat kuat.
  31. -Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
  32. -Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
  33. -Tidak boleh duduk diam.
  34. -Rajin dan bersemangat tinggi.
  35. -Agak boros
  36. -Bersikap suka menangguh-nangguh.
  37. -Suka buat lawak & bergurau.
  38. -Mudah berkawan & pandai berkawan.
  39. -Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
  40. -Sangat menjaga hati orang lain.
  41. -Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
  42. -Mudah dan rajin belajar.
  43. -Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
  44. -Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
  45. -Bercita-cita tinggi
  46. -Tak cantik
  47. -Tak comel
  48. -Senyuman yang tidak manis
  49. -Perasan cantik
  50. -Tak lalu nak dipandang

*sekadar gmbar hiasan*
hmmm.. cube nilai.. betul ke tidak..pendapat len2 diterima..seikhlasnya.. takpe..itu lebih baik..hehehehe... perubahan perlukan bimbingan.. saya mahu jadi lebih baik dari skang.. dan fira amat hargainya segala pendapat..

itu je.. (^_^)

Thursday, December 10, 2009

:: Suatu Kemanisan, Terima Kasih Ya Allah ::

Assalamualaikum..

Hai semua.. sihat?? Fira harap sgt2 sume sihat.. Fira pon setakat ni alhamdulillah sihat.. takde pape nak story morry kat sini.. just nak kongsi perasaan aje..

Hmmm.. org kate penantian satu penyeksaan.. betul ke?? haaa.. mmg tul pon.. haa.. menanti pe?? menanti result pekse kuar.. hahaha.. memang menyiksa jiwa raga tul.. Bukan pe, study pon men2 jek.. mau tak risau.. rase cam nak masuk je peti ais.. sorok kat dalam tu.. takyah cek result.. hahaha..

Hmm.. mmg serius gabra + cuak + bergetar pale lutut + etc.. paham2 je la kan.. ha3.. fira try check pgi tadi.. tapi tak kuar lg.. try pulak check tghari tadi.. tak jugak kuar.. pastu cakap pukul 10.00 malam.. takpe2.. kul 6 tadi.. try2.. wah leh check dah... jeng3.. adooiiiiiiiii... takut2... but..

Alhamdulillah.. kejayaan milik fira lagi.. syukur sgt2.. tapi kalau kurang men2.. mesti leh dapat ok dari tu lg.. haiiissshhhhh.. fira2.. padan muke.. men2 lg.. adoiiiiiii.. syukur sgt2..
"Ya Allah, aku bersyukur di atas kejayaan yang aku perolehi..terima kasih kerana memberi aku peluang untuk merasai kemanisan kejayaan ini..Terima kasih kerana memberikanku ketabahan untuk mencapai kejayaan ini.."

hmm.. kat kesempatan ni.. Fira nak ucapkan jutaan terima kasih buat :

Mak ayah fira yg bnyak memberikan sokongan pd fira.. terutamanya sokongan kewangan.. kalau tak, tak dapat la fira belajar.. bnyak pengorbanan mereka untuk fira smpai ke tahap ni.. terima kasih bnyak2 mak..ayah.. Ni je yg adik leh balas, harap2 ni boleh bangggakan mak ayah..


My lubley gumuk.. Muhammad Firdaus Musa, yg sentiasa ada waktu susah senang.. thnks bnyak2.. Untuk setiap nasihat, pandangan, kasih sayang dan lain2..thnks bnyak2.. Terima kasih jugak kerana sudi meminjamkan kekuatan untuk kite terus berdiri... Love u soo much..

Of coz.. to my beloved lecturer.. terutamanya lecturer fakulti pengurusan maklumat uitm kedah.. Puan Haziah, Miss Marlia, Miss Hazila, Miss Yana, Miss Firdaus, En Hafiz, En Sufi, En Raja, En Asmad, En Sham and etc.. Terima kasih untuk segala tunjuk ajar, nasihat dan ilmu yg dicurahkan tnpa jemu2 buat kami.. sgt2 menghargainya..

Ya..kawan2 aku..terutamanya miss izzati yg perasan fasha sandha ngan miss cae yg chantek.. korang mmg kawan superb la..terima kasih sebab korang ad untuk susah seang ku.. nangis same2..gelak same2..kuar makan pizza..of coz la same..kang org ingt aku gile plak makan sorang2.. hahaha.. then pada classmate2 yg lain.. adoooiiiiiiii.. korang kawan smpai mati la.. thnks untuk ilmu yg sudi korang kongsikan.. mmwaahhhh luv u all.. jumpe sem depan..

lastly, pd sape2 yg berada di belakang aku.. yg tak jemu2 beri tunjuk ajar, ilmu, nasihat n etc.. sgt2 menghargai sume tu..

kejayaan ini untuk kamu semua..

Alhamdulillah syukur..

(^_^)


p/s : pd yg kurang berjaya.. ingat.. jatuh tak semestinya gagal.. jadikan itu sebagai platform untuk meraih kejayaan yg lebih bermakna.. jgn jadikan itu sebagai penghalang untuk mendapat kejayaan.. hmmm..kaji mane silapnye.. then improve mane yg patut ok.. kite semua berhak untuk merasai kejayaan itu.. sebab kejayaan tu milik semua org.. cuma cepat atau lambat je..then bergantung juga dgn usaha yg kite buat untuk dapatkannya.. Allah itu maha mengetahui.. Juga maha adil..

Tuesday, December 8, 2009

:: Manisnya Berterus Terang ::

Assalamualaikum..

Hai sume.. sihat?? harap2 sume sihat lah hendaknya.. Alhamdulillah.. Fira kat sini pun sihat... Hmm.. entry kali ni just nak share ngan korang sume tntang tajuk kat atas tu..

Lebih Baik Berterus terang

Lebih baik berterus terang
jangan asyik pendam-pendam
hati tenang jiwa lapang
jadi senang wajah tak muram...

Lebih baik berterus terang..
dari diam macam tiang
kelak hati nak meradang
asyik-asyik nak marah orang...

Lebih baik berterus terang
kalau kita nak kebaikan
luahkan segala apa yang dirasakan
baru kita disayangi orang....

Camne?? ok tak?? hehehe.. ni bukan Fira punya hasil nukilan.. but kredit to this owner.. Diari Nurani Hmm..menarik bukan?? =)

Haaa.. pe pendapat korang sume dgn BERTERUS TERANG??? cakap lepas? cakap direct?? jujur?? Cam2 kan org leh tafsir apa itu BERTERUS TERANG..

Hmm.. fira dok google2.. so.. jom.. kite tgok some info about BERTERUS TERANG..

Of coz la kan.. BERTERUS TERANG ni salah satu sifat yang dimiliki or tak dimiliki oleh manusia.. hmm.. dan fira bukan lah soerang manusia yg memiliki sifat hebat ini....

Hmm.. pada pendapat fira lah.. BERTERUS TERANG adalah salah satu cara untuk menyelesaikan masalah.. siapa sokong??? heheheh

Hmm..nak tau kenapa?? sebab, selalunya, berlakunya masalah terutamanya dalam sesuatu hubungan, adalah menipu.. hahaha... sape sokong lg?? Dan kerana itulah manusia diseru oleh Allah untuk tidak menipu atau berbohong..sebab menipu ni akan mendatangkan bnyak keburukan dari kebaikan ok..


Ok.. hmm.. tapi ada sesetengah orang cakap, menipu untuk kebaikan. Contohnya menjaga hati seseorang daripada terguris, terasa atau sewaktu dgnnya.. Hmm.. mmg betul.. sebabnya, bukan semua org boleh menerima kenyataan betul?? haaa.. siapa sokong?? hehehe.. Fira jugak tergolong dalam kategori itu.. bukan takleh terima kenyataan.. but susah.. mengambil masa..

Hmm.. camne rasenya, kalau korang bukan seorang yg suke berterus terang, then disuruh berterus terang?? mesti cam2 korang fikirkan.. takut ada yg terasa la, malu la, takut kang kene belasah ke.. jatuh maruah ke.. betulkan?? cam2 yg kita akan fikir untuk berterus terang.. Fira pon begitu jugak.. cam2 fikir.. kang salah cakap, jadi masalah lain pulak.. tak cakap kan jadi lain.. haaiiissshhh..

Hmmm.. kenapa manisnya berterus terang?? org cakap ditipu itu lagi pahit dari mendengar satu pengakuan ikhlas.. betul ke?? hmm.. bg fira.. fira sokong sgt.. diTIPU lebih sakit, dari kite dgr citer sebenar.. Hmm.. kalau korang nak tau.. kejujuran boleh membawa kepada rsa percaya, dalam apa juga.. bila kita rasa percaya, kita akan rasa lebih tenang, bahagia, gembira and etc..

Perubahan ke arah kebaikan itu lebih baik.. Melalui sikap berterus terang ini juga kita boleh memperbaiki hubungan sesama insan.. berterus terang akan membuatkan kita lebih memahami keadaan seseorang itu.. jadi berbincanglah.. Ingat lg kata en zarul pd fira.. berbincang bukan nak dapatkan keputusan.. but untuk kita lebih memahami keadaan seseorang dan mencari jalan penyelesaian..

Hmm.. berterus terang juga membuatkan kita lebih disayangi oleh insan2 yg kita sayang.. Dan kita akan lebih dihargai.. juga menghargai apa yg kita ada.. Hmm.. berterus terang juga akan buat kita akan rasa lebih lapang, dan apa yg terbuku dihati terluah.. bukan untuk memastikan tuntutan hati kita dipenuhi, tetapi untuk org lebih memahami kita selain mengelakkan kita stress..sebab terlalu memendam perasaan.. ini tak elok tau.. perasaan tak elok dipendam2... dan juga, ianya boleh mengelakkan dari berlaku salah faham..terutama dalam sesuatu hubungan.. terutamanya sesama insan.. of coz la kan.. hehehehe... Berterus terang juga akan membuatkan kita akan lebih memahami seseorang, kerana bukan semua org bijak membaca hati seseorang.. betul kan?



Berterus terang mmg manis.. hehehe.. kamu seharusnya bersikap berterus terang terutamanya jika kita sukakan sesuatu kerana mungkin bila kita tidak berterus terang rezeki yang sudah hampir menjadi milik kita mungkin akan terlepas ke tangan orang lain. Berterus teranglah jika kita tidak setuju dengan sesuatu kerana mungkin jika tidak kita mungkin akan menanggung kesannya sepanjang hidup kita...nanti.. sape yg susah.. kamu jugak..

Kesimpulannya, sekarang ni fira sedang berusaha untuk lebih bersikap berterus terang, supaya tiada salah faham yg berlaku.. fira faham si dia, si dia faham fira..

Tak salah berubah untuk ke arah kebaikan.. so.. apa tunggu lg.. mari kita berterus terang.. sebab berterus terang rase manis cam gula bila ianya dilakukan secara ikhlas.. Insyaallah.. Jadi, fira sarankan, hargai la perasaan insan2 yg kamu sayang, kerana tanpa mereka hidup kita pun tak membawa apa2 makna.. kepercayaan itu wujud bila ada kejujuran.. cuba elakkan dari melukakan hati org2 yg kita sayang ok.. ini juga ingatan untuk fira.. hehehehe.. So.. mari2 kita berterus terang..


~ The true measure of life is not length, but honesty. ~

Saturday, December 5, 2009

:: CINTA untuk dikongsi, SAYANG untuk dirasai ::

Assalamualaikum..

Hai semua.. camne hari ni?? ok tak ? pada yg tgh bercuti tu?? watpe je?? pusing satu malaysia ke?? aku tak ke mana pon.. dok umah je la.. duit takde.. hehehehe.. hmm.. takde pape nak citer.. just nak share sumthing wif kamu semua..

Dalam hujan2 ni.. nak wat pape pon takleh kan.. so pe lg.. jenjalan la kat blog2 org.. then terbaca ini.. menarik.. jom2 tgokk..

Sumber : Cinta untuk dikongsi, Sayang untuk dirasai..


Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan. Kata Mahatma Ghandi, Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat.



Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta. Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yang satu lagi, "Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?". Jawab titis air mata kedua tu," Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja."

Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata. saya turut bahagia untukmu. *tertarik dgn kata2 ini, kekuatan diperlukan untuk memegang kata2 ini di sudut hati, aduhai hati..*

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita. Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.



Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu cuba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama. Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati.

Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan. Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia, lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya. Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.


Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat. Kata Hamka, Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.
Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping. Dan hanya dengan mendengar kata "Hai" darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.

Kaum lelaki sering mempersoalkan kelemahan wanita kerana sering mengalirkan airmata. Tetapi, segagah-gagah dan perwiranya lelaki, sedarlah bahawa suatu hari nanti mereka juga akan mengalirkan airmata syahdu kerana satu perkara kecil iaitu kerana CINTA. Alangkah misterinya cinta seorang wanita yang dianggap lemah sehingga boleh mengalirkan airmata seorang wira! Aneh, tetapi itulah hakikatnya. Tuhan ciptakan 100 bahagian kasih sayang. 99 disimpan disisinya dan hanya 1 bahagian diturunkan ke dunia. Dengan kasih sayang yang satu bahagian itulah, makhluk saling berkasih sayang sehingga kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya terpijak.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi. Jangan kerana cinta, kita gugur dari perjuangan, dan jangan kerana cinta juga, prinsip kita menjadi larut dan cair. Cinta tidak semestinya akan berakhir dengan perkahwinan dan perkahwinan juga tidak semestinya akan menoktahkan titik akhir kepada percintaan. Kesetiaan akan mengikat cinta, kecurangan akan meranapkan segala kemanisan cinta.

Sesebuah perkahwinan akan menjadi indah jika cinta terus bersama.Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan. Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya.

Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati. rasa percintaan lebih pahit dari hempedu. Teman percintaan ialah sayu dan pilu, namun demikian, dara dan teruna tetap berpusu-pusu terjerumus ke dalamnya kerana dianggap seperti lautan madu. Kata Raja Pedang Deir, hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu.

Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatianmu. Dari kalangan yang kamu pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau dimana sahaja kamu berada. Tak usah sebut pasal cinta jika kamu tidak sebenar-benarnya mengambil kisah. Tak usah bercakap tentang perasaan, jika ia tidak berada di hatimu.

Tak usahlah menunjuk ke dada, jika kamu berhasrat melukakan hati pasanganmu. Minat bukan bermaksud cinta, bangga bukan bererti cinta, kagum juga bukan bermaksud cinta, dan suka juga tidak serasi dengan cinta, malah sayang pun bukan cinta. Tetapi, cinta itu adalah cinta.


hmmm.. camne?? terharu bukan dgn kata2 kat atas ni.. jd renung2kahlah..


And to my gumuk.. jgn putus asa.. jgn kate tidak kalau belum dicuba.. kuatkan hati.. kite tau, bukan senang nk buat ini semua.. kalau takde bie, kite pon tak kuat cam ni.. harap sgt pasni semua ok.. jgn risau, ap pun jadi, kite tetap ad di belakang ok.. doa kite tak pernah putus2 untuk bahagia yg kite idamkan..
Insyaallah.. Lastly, terima kasih kerana kita masih ada tempat dihati bie.. jgn risau jugak.. apa yg bie buat, kite akan sokong.. ur my man.. love u soo much..

okk.. tu je.. mari kita berkasih sayang...muaaahahahahha..

(^_^)

Tuesday, December 1, 2009

:: HaTiKu BerTaNya, HatiKu BerdeBar, JiWakU KaCaU BiLaU ::


Assalamualaikum..

Hai semua.. sihat ? harap2 semua sihatlah hendaknya.. Alhamdulillah.. sehari dua ni aku pon sihat jugak.. Terima Kasih Ya Allah.. Hmm.. pada yg tak berapa nak sihat tu.. jgn lupa ok.. makan ubat.. jgn biar melarat.. nak payah pulak...

hahahah.. tgok kat tajuk atas tu.. serabut kepala otak aku ni haa.. bukan masalah pe pon.. masalahnya adalah menunggu result pekse kuar.. dengar2 10hb ni.. aduuuhaaaii.. makin dekat makin takut rasanye.. waktu abis pekse tu bukan main.. hepi.. ni nak kuar result, aku jadi jiwa kacau bak kate bebudak skang ni.. hhahahahaha...



Aku takut..aku risau..aku gabra.. senang citer sume la.. bercampur2..

Moga2 usaha aku berbaloi.. walaupun aku tau, entahlah.. cam sem ni bnyak main aje.. hehehehe.. tapi takpelah.. aku dah usahakan yg terbaik.. sekarang tawakal dan doa ajelah.. smbil menunggu result kuar.. Kawan2 sekalian, doakan kejayaan kita semua ok.. mmmwaahhhh....

hahaha.. thnks sebab sudi bace luahan hati aku yg entah pape ini.. moga2 kite same2 berjaya.. Insyaallah..

Tatatatata.. (^_^)

Sunday, November 29, 2009

:: Mengapa wanita suka menangis ::

Assalamualaikum..

Hai semua.. harap2 semua sihatlah hendaknya.. takde pape nak story morry.. just nak share satu cerita.. ni email dari kawan aku.. iera.. thnks iera.. bnyak pedoman yg boleh kita dapat dari cerita ni.. so, hayatilah dan renung2 kan lah.. semoga ianya akan membantu dalam melayari kehidupan yg lebih baik di masa hadapan.. Insyaallah..

Mengapa wanita suka menangis...

Wanita Cantik yg suka Menangis...

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya. "Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"
Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan"
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalan nya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatan nya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kau tahu:
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya tempat dimana cinta itu ada."
sekadar gmbar hiasan, source : http://2.bp.blogspot.com/_HylHAqcS6P0/SAmzS_dDckI/AAAAAAAAAL8/FulrLTKaGjw/s400/jombang-tangis+unas-amiruddin.JPG
Ingatlah akan kecantikan wanita mereka yang azali..bukan pada kecantikan luaran semata-mata tetapi selami lah hati wanita itu sendiri.. dan ingat lah... Setiap Wanita itu Cantik.. Wanita begitu istimewa.. Mereka anugerah terindah.. Wanita, hargailah dirimu sendiri.. dan kaum2 Adam.. kamu semua begitu bertuah kerana kamu begitu agung di mata mereka..

k.. itu saja.. moga2 ingatan ini akan membantu dan boleh dijadikan pedoman untuk kehidupan yg lebih sejahtera.. Insyaallah.. Amin..


Wednesday, November 25, 2009

:: DUGAAN ::

Assalamualaikum..
Hai semua.. sihat?? harap sihatlah semuanya.. tambah2 pulak bg kengkawan yg beragama Islam.. yg baru saja menyambut Hari Raya Aidil Adha.. sihat tak perut? kot2 ada yg masih sakit perut dek kerana makan macam2 di hari bahagia.. hehehe.. Moga2 nikmat kesihatan yg dikurniakan diperguna sebaiknya.. bukan saja ingatan buat semua.. juga ingatan buat diriku yg kadang2 alpa dgn kurniaan yg telah diberikanNya.. Insyaallah..
Hmm..takde apa nak cerita.. cuma nak berkongsi maklumat.. tentang suatu topik yg rasanya semua tahu.. hehehe.. =)
DUGAAN.. hmm.. kenapa dgn dugaan.. hidup umpama tak lengkap.. kalau takde DUGAAN kan?? hehehe..
DUGAAN datang macam2 gaya.. DUGAAN hadir dalam pelbagai bentuk, mungkin kehendak hati terhadap sesuatu yang dilarang, mungkin juga berlaku konflik antara seseorang dengan individu lain.. mungkin juga masalah kewangan.. kerja.. penderitaan atas sesuatu seperti penyakit, kemiskinan, kebuluran, kehilangan dan sebagainya.. dan tentu sekali semua sudah biasa dengan dugaan kehidupan masing2 sama ada berat atau ringan penanggungannya..Mungkin kadang2 bila saja kita ditimpa DUGAAN .. kita mula meratapi..meraung2.. jatuh.. lemah.. seakan2 tidak mahu hidup lg.. mengatakan dunia ni tak adil, malah kadang2 menyalah Tuhan atas DUGAAN yg menimpa.. Aku pon kadang2 juga begitu..bukan senang nak menghadapi DUGAAN .. Kadang2 aku rasa cam tak kuat nak hadapi DUGAAN .. keluarga, cinta, kawan2, kewangan, kehendak hati, persekitaran dan macam2 lagi.. Bukan semudah kata-kata, ia umpama hempedu yang perlu ditelan walau pahit rasanya.
Tapi ada betulnya kata2 ini.. "Pengalaman mengajar kita".. Mula2 mungkin penerimaan terhdap
DUGAAN agak sukar.. tapi ingat.. dan ingatan ini juga untuk aku jugak yg kadang2 tersungkur dek kerana DUGAAN .. Ujian yang mendatang selalunya menjadikan diri kita lebih tegar dan kuat. Masakan tidak. Ujian mengajar seseorang untuk jadi lebih lasak dalam menggalas setiap bebanan kehidupan.

Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 233]
Dari ayat tersebut dapat kita ketahui bahawa ujian yang dikenakan kepada setiap hamba, adalah bersesuaian dengan apa yang mampu ditanggungnya. Dan setiap orang pula berbeza tahap tanggungannya dan penerimaan mereka terhadap ujian serta dugaan..
Ujian dan DUGAAN menjadikan diri sentiasa menghargai apa yang sudah dimiliki. Ia mengingatkan manusia agar tidak cepat lupa dan sentiasa bersyukur dengan apa yang ada.
Hmm..sebenarnya..bnyak lg ingatan2 untuk DUGAAN ni.. tapi aku amik yg mane perlu.. dan bukan semua tak perlu.. tapi ingatan ini yg harus sentiasa diingat..
Hmm..bukan senang nak menghadapi DUGAAN hidup ni.. tambah2 manusia yg dianugerahkan Allah dengan emosi.. Kadang kala, emosi ni lah yg kadang kala buat manusia jadi tak betul.. bukan maksud aku gila.. tak bertindak rasional.. terutamanya WANITA.. dengan 9 nafsu dan 1 akal.. mmg tak dinafikanlah kebnyakkan manusia yg bertindak melulu cam membunuh diri kebnyakkannya wanita.. Emosi menguasai diri..
Diambil dari blog : http://gdi.wanitaemall.com/dugaan-adalah-suatu-titik-perubahan
Wanita. Jangan lemah. Jangan mudah jatuh. Sekiranya tangisan korang itu dapat membangkitkan semangat korang sesudah itu, menangislah sepuas hati. Sekiranya ia hanya akan memusnahkan hidup korang, fikirlah. Kita adalah anugerah yang terindah. Tangan yang hanya menggoncang buaian ini, mampu menggoncang dunia! Jangan jadi bodoh kerana emosi yang tidak memberi apa jua kelebihan dan manfaat. Gunakan emosi extreme yang kita miliki untuk menjadi lebih kuat dan hebat dari apa yang orang lain tidak miliki.
DUGAAN. Musibah. Kesedihan. Kesengsaraan. Jadikan ia suatu perkara yang positif. Sayangi dugaan. Sukakan cabaran. Jangan lemah. Jangan putus asa. Jangan mudah patah semangat dengan mereka. Jadikan dugaan sebagai suatu titik permulaan untuk korang melakukan perubahan di dalam hidup. Ini mungkin petanda dari Allah bahawa ada kehidupan baru yang lebih cerah menanti korang! Dia Maha Mengetahui. Dia yang mengatur segalanya. Dia juga tahu korang dapat menghadapinya. Dia juga sedang mengukur keimanan korang terhadapNya.
Bagi aku, orang yang sentiasa dalam kesusahan, kesedihan dan dugaan adalah orang yang paling bertuah di dunia. Sekiranya mereka menghadapinya dengan lebih positif, DUGAAN tersebut akan menjadikan mereka lebih matang, bijak, profesional dan sempurna! Oleh itu, kenapa perlu manusia meratapi kesusahan yang menimpa diri mereka sedangkan kesenangan adalah dugaan yang paling berat di dunia? Kerana, tidak ramai manusia yang dapat melepasi dugaan kesenangan dan syurga dunia. Renungkanlah…
Jadi.. utnk itu.. perbanyakkanlah bersabar.. Setiap kesabaran pasti ada kemanisannya nanti.. Insyaallah.. Kita patut bersyukur kerana diberikan DUGAAN. DUGAAN juga merupakan nikmat Allah yg didatangkan dengan pelbagai hikmah..


sekadar gambar hiasan *nak femeskan diri sendiri..*



‘bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuatkan keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu..pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentaqdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia, bukan Allah tidak tahu derita hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab denganNya. Tabahkan hatimu sahabat, ganjaran besar untukmu, Al-Firdaus menantimu!’

Friday, November 20, 2009

:: surat cinta buat kekasih hati ::

Assalamualaikum..

hai semua..harap semuanya sihatlah hendaknya.. takde apa nak story morry kat sini.. cuma luahan hati sahaja..

hmm.. 3rd November 2009 hari tu..genap la 7 tahun aku ngan en firdaus mengharungi bersama untuk segala suka dan duka kehidupan..macam2 pahit manis kami dah lalui bersama..

To my friend, my advisor, my counsellor, my driver, my guidance, my love, my soul, my heart.. Untuk tempoh 7 tahun ni, macam-macam yg dah kita lalui bersama..Terima Kasih sbb masih setia di sisi kita, masih sudi mendengar rungutan kita, mendengar luahan hati kita, mengelap air mata yg jatuh, meluangkan masa, menyayangi, mengasihi, mencintai kita seadanya.. Thnks for everything.. Kita betul2 menghargai segala jerih payah bie untuk 7 tahun.. kita tahu macam2 yg kita dah buat..merunsingkan fikiran bie.. tapi kita nak bie tahu.. sikit pon takde niat nak merunsingkn bie, apatah lg menyakitkan hati bie.. Kita minta maaf sgt2 andai sepanjang 7 tahun ni, kita bnyak menyakitkan hati bie.. You are my everything..

Memandangkan mmg duit tak berapa nak ada dan aku jugak tau waktu tu semua sibuk bertarung untuk final exam..tambah2 my lovely bucuk.. dgn thesis, dgn exam.. lgi2 dah last semester..cam2 kene buat.. so, aku decide.. just order cupcakes.. boleh same2 makan.. takpe takde hadiah pon.. kasih sayang bie bagi dah cukup buat hadiah kita.. bukan senang.. hari2 lg tu.. hehehe.. =)


:: ni la cupcakes nye.. ada camera.. of kos untuk bucuk.. ada kereta.. for us.. nak gi mane2 sebab dua2 suke jenjalan abiskan duit..hehehe.. then ad pic rumah.. insyaallah..kalau jodoh dipanjangkan.. mau juga berangan nak dok umah besar.. hehehe then no. 3.. aku ngan my bucuk..suka no 3.. so letak je la..hehehe.. =) ::


hmm..tu je la..and hopefully hubungan ni ada penghujung yang baik.. insyaallah..doakan hubungan ini semoga berkekalan..



to my bucuk.. you're king of my heart..insyaallah sampai hujung nyawa ini.. doakan kejayaan kita berdua... cam bie cakap..bersabarlah..kemanisan tu pasti ada untuk kita berdua nanti.. I'll always be beside you till the very end, wiping all your tears away, being your best friend. I'll smile when you smile, and feel all the pain you do, and if you cry a single tear, i promise i'll cry too....

once again.. thnks for everything.. love you soo much..

(^_~)




Monday, November 9, 2009

:: aku, kamu, dia, kami WANITA ::

Assalamualaikum..

haii..hehehe..sihat tak ? biase la..cuaca yg tak menentukan.. bnyak mengundang penyakit.. tambah2 demam.. so.. jg diri masing2 baik2 ok.. hehehe.. =) Sebenarnya, takde cerita pon nak tulis kat sini, just nak share same info... info about a WOMAN.. ^_~

ni aku amik dekat dalam majalah remaja bulan ogos lalu.. hahaha.. lame dah.. baru ni aku berkesempatan nak membacanye.. so, jom2.. tgok2..

wanita sukar untuk mencari perkara yang sgt dibencinya terhadap seseorang yang dia sayangi. betul ke puan2 cik2 wanita di luar sana? hehehe.. tapi.. bg aku.. kenyataan ini ada betulnya, mmg susah nak mencari apa yg tidak disukai wanita terhadap seseorang yg disayangi nya.. termasuk jugak objek atau sebagainya. Rasa sayang mereka terhadap sesuatu sgtlah mengagumkan... dan sebab itu jugak, ramai wanita yg patah hatinya bila sesuatu perkara berlaku seperti hubungan terputus di tgh jalan..

sekiranya seseorang wanita jatuh cinta dgn seseorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika sedang keluar dengan lelaki lain.. hahaha.. betul ke? tapi bila wanita dah jatuh cinta ngan seseorang lelaki, bertuah sungguh lelaki tu sebabnya, apa saja yg wanita tu buat pasti lelaki itu sahaja yg ada dalam ingatan.. even tgh menjawab soklan exam pon..

bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita. ini jugak betul, wanita mmg terkenal dgn sikapnya yg berhati lembut, mudah tersinggung, manja and etc yg related to that..kalau senarai..bnyak pulak nanti..hehehe.. so, kadang2 sikap yg serius itu boleh mencalar hati nuraninya kerana kadang2 hati wanita ini memtafsirkan maksud yg lain disebalik sikap serius itu.. mungkin marah, tak suka, atau sebagainya.. mmg menyusahkan.. tapi itulah wanita, terlampau bnyak rasa ada dalam dirinya.. jadi mungkin sikap yg serius itu perlu ada penyesuaiannya..mengikut keadaan.. =)

wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. muzik, puisi, lukisan, dan tulisan adalah cara termudah untuk mereka meluahkan isi hati mereka. org kata, membaca isi hati org lain mmg payah. tapi bg aku mudah saja nak membaca isi hati seorang wanita, apa yg di rasa, apa yg dia mahu.. mereka tidak pandai meluahkan apa yg mereka rasa dgn kata2. tapi mereka berupaya menyampaikan apa yg mereka rasa dgn tulisan, muzik, puisi, lukisan and etc yg related yg boleh mereka eksperesikan isi hati mereka. so, pada en2 lelaki di luar sana, alertlah dgn benda2 begini. wanita mmg suka meluahkan rasa.. jgn heran tetibe mereka jadi seorng yg puitis..hahahaha...

jika kamu menyukai seseorang wanita, cubalah mulakan dengan ikatan persahabatan, kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam kerana dari situlah bermulanya satu kepercayaan.. haa..ini ada betulnya.. bukan semua wanita boleh menerima setiap pelawa untuk menjadi suri buat en2 lelaki di luar sana.. mungkin mereka kadang kala perlukan satu tempoh menyesuaian terlebih dahulu.. hehehehe.. =)

wanita memang sukakan pujian tetapi selalunya mereka tidak tahu bagaimana untuk menghargai satu pujian.. pujian?? mmg tak bleh dipisahkan dgn wanita.hehehe.. pujian yg diberikan akan membuatkan mereka rasa diri mereka betul2 dihargai.. tapi itulah, saya juga seperti wanita lain di luar sana.. ingin dipuji tapi tak tau menghargai.. tetapi bukan tak tau menghargai..tetapi tak tau bagaimana untuk menghargainya.. cukupkah dgn ucapan terima kasih?? =)




sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. jadi jangan senyum sembarangan. betul tu.. senyuman mmg membawa macam2 erti.. bila seorang lelaki senyum dgn nya mungkin dia katakannya, lelaki itu ada hati dengan nya, lelaki itu sukakannya, dan bla bla bla.. =) so en2 lelaki di luar sana. awas dengan senyummu.. senyuman mu bisa buat hati cik2 puan2 wanita gundah gulana.. ekekekeke.. =)

jika seseorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu mengajaknya keluar, tinggalkan dia sebab dia mmg tidak berminat dengan dirimu.
mungkin betul.. bukan saja tidak berminat dgn lelaki tersebut.. tetapi juga mungkin apabila diajak untuk melakukan aktiviti dan mereka tidak berminat.. mereka akan menolaknya dgn bermacam2 alasan..

jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ini langsung tidak berguna. saya pon begitu juga..bukan tidak boleh menerima kenyataan.. mungkin cara penyampaian nya juga perlu sesuai.. bukan semua wanita boleh menerima kritikan secara berterus terang..


bila lelaki yang disukainya atau dicintainya merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat. i'm melting...oucchhh.. hahahaha..

Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!! sesiapa yg boleh betul2 mengenali wanita.. perkara ini perlulah dielakkan.. jgn main terjah.. silap terjah buruk padahnya.. wanita mmg istimewa.. punyai pelbagai rasa sehingga menjadikan dia seorang yg begitu istimewa..




Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui. itu seharusnya diakui.. buat en2 lelaki yg ingin mendalami tentang wanita yg dicintainya.. sila2 lah bertanya pada kawan baiknya.. mungkin macam2 yg boleh anda perolehi dan membantu...




Senjata wanita adalah airmata!! air mata dan wanita mmg tak boleh dipisahkan.. kadang2 ada yg salah tafsir.. mmg air mata senjata wanita.. tapi bukan untuk menagih simpati.. air mata yg gugur mmg membawa isi hatinya sekali.. sedih atau gembira atau juga sebagainya.. air mata bukan mainannya.. tetapi isi hatinya.. terkandung pelbagai rahsia..

Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..
setiap wanita.. inilah harapan nya.. termasuk juga aku.. hehhe.. tak perlulah en2 lelaki melabur wang ringgit yg bnyak untuk memikat.. cukup saja laburkan perasaan kasih, sayang, cinta dan masa.. itu sudah cukup menawan hatinya..

Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa..

tak susah nak knal wanita ni sebenarnya...dengan sedikit pengetahuan (bukan main hentam kromo je..) dan semangat untuk lebih kenal seorang manusia yang bergelar wanita... Seorang wanita tak mengharapkan hadiah semewah makan di restoran hotel, 100 kuntum bunga ros, atau sebagainya.. Cukuplah jika dia diberikan dengan kasih sayang, cinta, perhatian serta bimbingan yang sepenuhnya dari insan bergelar LELAKI...

p/s hayatilah bait2 kata2 ini..

Wanita by Siti Nurhaliza

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami